A zöldségeket főzzük meg, majd egy botmixerrel pürésítsük le. A pürét lazítsuk fel annyi rozéval, hogy picit hígabb krémet kapjunk, majd forraljuk addig, amíg az alkohol el nem párolog, addig a pürénk is megfelelő állagú lesz. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A képen látható módon (ahol a fogpiszkáló van) keressük meg a filében a szálkákat, amit egy szemöldökcsipesszel könnyedén eltávolíthatunk. Ezután – ki hogy szereti – pikkelyezheti, vagy lebőrözheti a lazacot. Szórjuk meg durvára őrölt tarkaborssal. Ha a bőrt rajtahagyjuk, akkor a bőrös felével kezdjük el sütni, mindegyik oldalt csak pár percig, mert nem jó, ha a lazac kiszárad. Miközben a lazac sül, egy másik serpenyőbe dobjunk bele annyi szelet – hajszálvékony – sonkát, ahány szelet lazacot sütünk. Már halmozhatjuk is a tányérra a brokkolikrémet, a lazacok alá pedig dobjuk oda a megpirított sonkákat (én ilyenkor szoktam sózni a lazacot durva tengeri sóval).
Ez megint egy frappáns tanács szövege itten.