Rozé kacsamell körte csatnival (chutney-val)
Elkészülési idő: 90 perc
Személyek: 4 fő
Értékelés:
Rozé kacsamell körte csatnival (chutney-val)

Hozzávalók:

2 db bőrös kacsamell
2 db körte
kevés chili
2 csipet szecsuáni bors
frissen őrölt bors
2 ek méz
0,5 dl száraz rozé bor
2 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

A kacsamellek bőrös felét átlósan, mindkét irányból beirdalom, majd keresztbe kicsit mélyebben, egy centis szélességben húsig bevágom (ez lesz a "jel", hogy hol kell szeletelnem). Először a bőrös felét kezdem el sütni, minden fűszer és zsiradék nélkül. Ha engedett zsírt megfordítom, hogy minden oldala picit megpiruljon. Miután szépen körbepirítottam, kiveszem a zsírjából, és alufóliába csomagolva pihentetem (lassan hűlni hagyom).

Miközben a kacsamellek a bőrükön sülnek, egy másik serpenyőbe szórok két csipet szecsuáni borsot, picit pirítom, ráöntök kb. két kanál mézet és hevíteni kezdem, de csak addig, hogy éppen világosbarna legyen... ez nemsokkal azután lesz, hogy a méz felhabzik egy picit. Ha ez megtörtént, beleöntöm a felkockázott, megtisztított körtekockákat (dobókocka méret). Most jöhet bele a fél deci bor, a frissen őrölt bors, és a felszeletelt chili (ha nagyon erős, előbb vágjuk ki az erejét). Fedőt rá és egy pár percig hagyjuk párolódni. Amíg a körte csatni párolódik fedő alatt, kicsomagolom a pihentetett kacsamelleket, leszeletelem a "jeleknél" és az újra felhevített kacsazsírba dobom, méghozzá a hajszálvékony szeletekre vágott fokhagymával. Ezeket a szeleteket már nem kell "megsütni", éppen csak fordítok egyet rajtuk és kész is. Ebben segítenek a fokhagyma szeletek, mert ha elkezdenek barnulni, azonnal szedhetjük is ki a zsírból a kacsamellet és a fokhagymát is.

Ha a körténk megfelelő puhaságú, vegyük le a fedőt és főzzük el a fölösleges levet.

Az elkészült kacsamellel azonnal tálaljuk.


cimkék: kacsamell | körte | chili | szecsuánibors | méz |

A körtét azért nem szoktam sokáig párolni, mert én szeretem, ha a körte még picit kemény, de ezt ízlése és körtéje válogatja!

Hozzászólások:

Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció | Új jelszó