Húsvéti foszlós kalács
Elkészülési idő: 60 perc
Személyek: 4-6 fő
Értékelés:
Húsvéti foszlós kalács

Hozzávalók:

500 g liszt
30 g élesztő
3,5 dl tej
2 db tojássárgája
50 g porcukor
80 g vaj
1 mk só
3 db tojás
1-2 db tojássárgája a kenéshez

Elkészítése:

A lisztet mély tálba tesszük, középen mélyedést csinálunk, ebbe beleöntjük a cukros, langyos tejbe felfuttatott élesztőt. Környezetéből csak annyi lisztet keverünk hozzá fakanállal, hogy galuska lágyságú legyen, tetejét megszórjuk liszttel, betakarjuk, kétszeresére kelesztjük (kb. 20 perc).

Ha megkelt, hozzáadjuk a maradék tejet és cukrot, a tojássárgáját, a sót, jól összedolgozzuk, majd 2-3 adagban beledagasszuk az olvasztott vajat (nem melegen), amíg szép hólyagos nem lesz. Tetejét megszórjuk liszttel, betakarjuk és 2x-ére kelesztjük.

Majd lazán átgyúrjuk (én csak kicsit meg szoktam „pofozgatni”), 3 részre osztjuk, hengereket sodrunk belőle, megfonjuk. Vajjal kikent kerek tortaformába kanyarítjuk úgy, hogy a végek a forma közepére kerüljenek, letakarjuk, kelesztjük, amíg a tészta a forma pereméig ér.

Belenyomjuk a bevajazott, keskenyedő végén tojástűvel kiszúrt – ez kerül felülre – tojásokat. Megkenjük a tésztát (tojásokat nem) tojássárgájával és előmelegített sütőben, erős tűzön (200 C°) 25-30 percig – hústűpróbáig – sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, fóliával betakarjuk. DE! Ha a sütőrácsot a közepénél eggyel lejjebb helyezzük, így nem fog megégni a teteje, és nagyobb esély van rá, hogy nem kell letakarni sem... :)

Mikor kész, konyharuhával letakarjuk és hagyjuk egészen kihűlni!


cimkék: húsvét | kalács | tojás | foszlós |

Hozzászólások:

Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció | Új jelszó