Rakott karfiol - ahogy ma készült...
Elkészülési idő: 90 perc
Személyek: 5 fő
Értékelés:
Rakott karfiol - ahogy ma készült...

Hozzávalók:

2 db - méretfüggő karfiol
60 dkg darált hús
4 db paprika
6 db paradicsom
2 db vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
10 dkg füstölt kolbász
5 dkg bacon
5 dkg sajt

frissen őrölt bors
2 evőkanál olaj

Elkészítése:

A hagymákat apróra vágom és kevés olajon, közepes "lángon" NEM PIRÍTOM, hanem párolom. A darált húst ráteszem, ÉS MOST MÁR PIRÍTOM! Hadd szóljon és sisteregjen. Közben egy jó magas fazékban sós vizet kezdek forralni. Amikor a hús "elsápadt" a melegtől akkor megsózom. Bízva a "sót kivenni nem lehet" elvben, először keveset adok hozzá. A kicsumázott paprikát (ennek van egy nagyon egyszerű módja,lásd ApróSági trükkök) karikára vágva a nyolcba vágott hámozatlan paradicsomokkal együtt hozzáteszem. A sistergés alábbhagy, mert bekerültek a hideg zöldségek. Megkeverjük, vagy ha ügyesebbek vagyunk és elég nagy a serpenyő, akkor megpróbálkozhatunk a sokszor látott, de gyakorlást igénylő előre-hátra mozgatással történő összerázással is. A végeredményt ez most nem igazán befolyásolja. A kiesett darabkák meg nem fognak hiányozni :) Közben a víz már forrásban, mehet bele a rózsáira szedett karfiol. Nem kell sok neki, a karfiol amilyen nagy olyan gyorsan fő. Ellenőrzésképpen egy késsel picit megszúrjuk, ha érezzük a lágyságát, akkor levesszük a tűzről és hagyjuk nyugodtan állni. Ekkor még egy picit tovább puhul. A húsos, paprikás, paradicsomos miskulanciánk a "mindjárt kész vagyok" állapotba kerül. Ekkor jöhetnek az illatosak: borsozzuk, és a fokhagyma gerezdeket egy fokhagymanyomó segítségével(bár nem a reklám helye, de az IKEA eszköznek nincs párja) hozzákeverjük. Egy perc, és kóstolunk! Ha kell még só, akkor most még lehet hozzátenni. Elő a tepsivel. A karfiol rózsákat egy szűrőlapáttal kiemeljük a vízből és a tepsibe terítjük. Víz nem kell alá, mert annyi marad rajta amennyi most kell. Ezután - a már külön is megennénk illatú és ízű - húsos elegyet egyenletesen elosztva rátesszük. Most már nem kellene kóstolni, de megállhatatlan. A kolbászt vékony karikákra vágjuk, a bacont csak kivesszük a fóliából és "szemre szépen" elhelyezzük. A maradék paradicsom szeleteket szintén "szemre szépen" rádobáljuk és nem csak a díszítés miatt. Ezzel a friss "napos" ízét adjuk meg az ételnek. A reszelt sajtot, hogy itt-ott fedje, rászórjuk. Betoljuk a sütőbe 250 fokra. A hideg sütőnek kell egy kis idő mire eléri a megadott üzemi hőfokot, tehát pl. most nézzük meg a híreket a TV-ben. Ha a TV egy légtérben van a konyhával, akkor fogjuk tudni, hogy mikor kell cselekednünk. Ha nem, akkor közelítsük meg a sütőt és figyeljünk az illatokra és a hangokra, és mivel nem bírjuk tovább nézzünk rá! A látvány szerint - ha csak nem aludtunk el közben - kész is van! Nézd meg YouTube-on: 


Beküldő: Tamara17
cimkék: |

Hozzászólások:

Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció | Új jelszó