Vadételek és sztorik 1

Valahogy éreztem, hogy nem a két szép szememre kíváncsiak. „Éhesek vagyunk!” - bökte ki végül a legbátrabb közülük. Itt mosolyog ránk ez a gyönyörű szép máj, de nincs egy fia vöröshagymánk. „Na ebből mit hozol ki, okostojás?” - fordultak felém J. És valóban igazat mondtak. Körbenéztem, de három fej fokhagymán és az alapfűszereken kívül nem igazán találtam semmi extrát. Persze most, hogy ezt a receptet újra elkészítem egy fotó kedvéért, már kicsit kristályosodik a recept, de próbálok abszolút nem túlzásokba esni. 

Hozzávalók:

Kb. 1 kg. vaddisznómáj
1 mk. durvára őrölt bors
2 fej fokhagyma
1/2 liter sör
25 dkg vaj
vékonyra szelt chili- vagy erős paprika ízlés szerint
2 mk. só
1 mk. majoranna
friss oregano, kakukkfű
1/2 mk. kömény

Elkészítés:

Pucold meg a két fej fokhagymát, és zsilettpenge híján a vadászkéseddel vágd hajszálvékony szeletekre. Bontsd ki a vajat és két szeletet (2-3 mm) dobj bele a serpenyőbe, amikor felolvadt rakd bele a fokhagymaszeleteket. Fontos, hogy nem szabad arany barnára sütni a fokhagymát. Amikor elkezd jönni az illata, már jó is. Jöhet a fél liter sör! Nem kell aggódni a sofőröknek sem, az alkoholt teljesen el fogjuk főzni. Ebben a sörben pároljuk tovább a fokhagymát, miközben beleszórhatjuk a borsot, a sót, majorannát, köményt, egy fél marék oregánót és kakukkfüvet is. Miközben ez a fokhagymás „sörleves” készül, vágjuk vékony szeletekre a megmosott, megtisztított májat, itassuk le róla a fölösleges nedvességet, majd forgassuk be fokhagymás lisztbe.

Miközben a fokhagymánk párolódik, egy-két maradék vajszeleten elkezdhetjük kisütni a májat ízlés szerint természetesen, ha sokáig sütjük, gumi lesz belőle. Erre figyeljünk oda. Ha sütés közben már kevés a zsiradék, pótoljuk újabb néhány vajszelettel. Mire kisütjük a májszeleteket, a fokhagyma is kellően megpárolódik, jöhet a sűrítés, amit én egész egyszerűen úgy szoktam megoldani, hogy két kanál lisztet egy 2 dl-es pohárba merek, felengedem ¾ részig hideg vízzel, majd a tenyeremet rárakva jó alaposan összerázom, és ezt a lisztes vizet a fokhagymás alapunkba öntöm. Néhány perc forralás után szép, egyenletesen sűrű masszát kapunk. Nincs is más hátra, minthogy a kisült májszeleteket a masszába tegyük és jól átforgassuk az egészet, így az esetleg már kihűlt szeletek is újra átmelegszenek. Mi friss kenyérrel ettük, de ez már tényleg csak ízlés és lehetőség dolga.

 

Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció | Új jelszó